GILDEKAMERS VAN HET SINT JORISGILDE STRATUM-DEEL 1 - zaterdag 18 januari 2020

Vandaag is er weer een nieuw boekje verschenen van de Archiefcommissie, t.w..: "Gildekamers van het Sint Jorisgilde Stratum-deel 1", dit gaat over de periode tot en met "Kodijko"

Hieronder de inleiding uit het boekje, klik op de afbeelding om de PDF-versie van het boekje te openen! 

INLEIDING 

Vóór 1969 is ons gilde, naar ons beste weten, nooit in het bezit geweest van een eigen gildekamer.

In 1968 zijn wij als gilde namelijk in het pand "Kodijko” aan de Tongelresestraat te Eindhoven getrokken (zie hoofdstuk).

Van vóór 1886, een brand in gildehuis van de Laar (zie hoofdstuk), is niets bekend over gildekamers (al dan niet in eigen gebruik). Mede omdat wij er van uitgaan dat in gildehuis van de Laar in 1886 alle documenten en vele andere gildematerialen verbrand (beschadigd) zijn.

Wel is, door geschiedschrijving van onze archivaris Frans Bax, nogal wat bekend geworden over het schieten bij ons gilde in vroegere tijden en op vroegere plaatsen.

Frans Bax heeft er in 2002 een hoofdstuk "SCHUTSBOMEN” aan gewijd, dat hoofdstuk is opgenomen in ons (digitale, WWW.SINTJORISGILDESTRATUM.NL) archief.

Dit eerste deel (tot 1990) is gebaseerd op notities die door Frans Bax, archivaris van ons gilde, op schrift zijn gesteld in de loop van vele jaren "praktiserend” zijn, aangevuld met (beeld)materiaal en andere info die daarna is "opgedoken” en verwerkt door Frans Kirchner (ook lay-out), samen met Frans Bax lid van de Archiefcommissie van het Sint Jorisgilde Stratum.

Lang niet alle materiaal uit ons archief is in dit boekwerkje opgenomen uiteraard, maar alles is wel in ons (digitale) archief te vinden. Zie daarvoor ook onze website.

GILDEKAMERS VAN HET SINT JORISGILDE STRATUM- DEEL 1

Is een uitgave van de Archiefcommissie van het Sint Jorisgilde Stratum met dank aan Yvonne Henderson.

Frans Bax & Frans Kirchner

Eindhoven, januari 2020.

Afbeelding invoegen

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 4 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >